Recensie: Hoeren en godinnen – Ingen Wagenaar

In Hoeren en Godinnen neemt Ingen Wagenaar ons mee op een zoektocht naar het boek Undici Storie Della Vita waarin de Etrusken de gelijkwaardigheid van man en vrouw in elf pakkende verhalen beschrijven. Een stuitend gegeven voor de Grieken die hen uitroeien. De rooms-katholieke kerk moet er ook niets van weten.

Fee uit het Nederlandse Aerdenhout is een vrouwelijke afstammeling van de Etrusken die de opdracht in zich voelt om het Etrurische erfgoed in de openbaarheid te brengen. Het voert haar naar Italië waar ze een promotie onderzoek doet naar het leiderschap van de Etrusken. Daarbij speelt reïncarnatie een grote rol. De vrouwen uit haar voorgeslacht wijzen haar de weg met vage toespelingen waarmee ze zelf de weg naar het boek moet vinden In Perugia en omgeving, de thuishaven van de Etrusken.

Uiteindelijk zijn er drie mensen die haar op die zoektocht begeleiden Ze krijgen te maken met een tegenpool in de persoon van kardinaal-diaken die zijn kerk wil redden en daarbij afluisterapparatuur, spionage en geweld niet schuwt.

Een boek vol onverwachte wendingen met de liefde als dragende kracht. Liefde die realisme in de weg staat en uiteindelijk overwint. Een opwindende plot met sterke personages die elkaar uitdagen en versterken. Gebeurtenissen in hoog tempo met tal van onverwachte ontmoetingen. De Etrusken zijn niet meer, hun leer leeft voort. Mooi beschreven spanningen in relaties tussen sterke persoonlijkheden die elkaar afstoten en aantrekken. Wagenaar etaleert een groot inlevingsvermogen gepaard aan de gave om gedachten beeldend te verwoorden.

De dans van de liefde maakt vele bokkensprongen voordat het allemaal op z’n pootjes terecht komt. De wijsheid van de Etrusken was eeuwen lang niet besteed aan opvolgende volkeren. De tijd was er niet rijp voor. Hoeren en godinnen zoomt in op het rijpingsproces. De rol van man en vrouw zoals de Etrusken die zagen: gelijkwaardig maar absoluut niet gelijk. Daarvan vormen de liefdesscènes het bewijs. Het is aansprekend hoe de auteur het epos naar een einde draagt met een meesterlijke ontknoping.

Hoeren en godinnen is een spiritueel boek waarin mystiek en een liefdesverhaal worden gecombineerd met de spanning van een thriller!

 

Deze spirituele thriller biedt een mooie combinatie van een spannend verhaal, diepgaande boodschappen en romantiek. Het boek neemt je eerst mee terug in de tijd (280 v. Chr.), waarin de verhalen voor het slapen gaan werden verteld, vol levenswijsheid.
Dan ontmoet je in het nu Fee die als antropologe naar Italië gaat, de streek waar haar familie oorspronkelijk vandaan kwam. Op zoek naar een vermeende Etruskische schat werkt ze samen met enkele goedbedoelende collega’s, maar er zijn ook anderen, die de schat willen hebben of ervoor willen zorgen dat de boodschap niet geopenbaard wordt. Ook vanuit haar voorouderlijke familielijn krijgt ze op bijzondere wijze ondersteuning bij deze zoektocht.
‘Una heeft mij belangrijke historische gebeurtenissen laten zien. Mijn oma, moeder en Una beschermen mij met hun liefde en begeleiden mij in deze zoektocht. ‘
Hoe dichter bij ze bij de schat komen, hoe heviger de strijd oplaait…
De opzet van het verhaal doet denken aan een Indiana Jones of Dan Brown verhaal. Ingen Wagenaar schrijft met oog voor de omgeving en de cultuur waarin het verhaal zich afspeelt.
‘Een bloedhete dag in mei en Alfia zit op haar knieën, met haar neus bijna op de grond. Uiterlijk het toonbeeld van een ongewassen zwerfster, innerlijk een zonnetje en zo blij als een kind. Een slobberbroek gecombineerd met een eens wit T-shirt en met een grijns van triomf op haar besmeurde gezicht.’
Fee raakt vertrouwd door de aandacht die er is voor haar persoonlijke kijk op de dingen die ze meemaakt, vanuit haar aardse nuchterheid, maar ook in haar ingevingen en visioenen. Ook haar collega’s Alfia en Alexandro komen tot leven. De relaties tussen hen worden uitgediept en ontwikkelen zich, waardoor het thema ‘evenwicht tussen het mannelijke en het vrouwelijke’ tot uiting komt. Tijdens de zoektocht naar de schat ontdekt Fee wie ze is en wat er voor haar belangrijk is in het leven. De boodschappen van haar oma helpen haar daarbij:
‘Je bent hier om te leren. En ik weet uit eigen ervaring wat een potentie en energie er vrijkomt als je jezelf bevrijdt van je verborgen, donkere kant. Zoals ik zei, ontluisterend in eerst instantie maar bevrijdend als je de drempel over bent en het aangaat.’
Tegen het einde van het boek, als het echt spannend wordt, is wegleggen geen optie meer!

Home

betreft :Wagenaar, Ingen / Hoeren en godinnen : een verhaal voor het slapengaan – EAN 9789493191907

datum: 24 augustus 2022                                                                                                                                                             Bovenstaande titel is onlangs op aanschafinformatie aangeboden aan de openbare bibliotheken. Hieronder vindt u de aanschafinformatietekst, zoals die door NBD Biblion is gepubliceerd.

Hoeren en godinnen, een verhaal voor het slapengaan / Ingen Wagenaar. – Eerste druk, Bodegraven : Paris Books, december 2021. – 253 pagina’s ; 20 cm.

Een spannende mystieke roman over de zoektocht naar een Etruskische schat. Fee krijgt wonderlijke dromen en ingevingen over een schat in Etruskië, en besluit op onderzoek uit te gaan. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze eeuwenoude en nieuwe vrienden die zich verenigen om dit mystieke gedachtengoed veilig te stellen – want er zijn meerdere kapers op de kust. Kan eeuwenoude kennis van een verdwenen volk een bijdrage leveren aan de grote transitie waar de wereld voor staat? De boodschap moet geopenbaard worden, maar wie krijgt het laatste woord?’Hoeren en godinnen’ is geschreven in een zeer toegankelijke en spirituele, soms sentimentele stijl. Voor lezers met interesse in spiritualiteit en mystiek. Het boek bevat voetnoten waarin namen en begrippen worden toegelicht. Ingen Wagenaar is een Nederlandse schrijfster. In haar werk wil ze lezers inspireren ‘het goede van het oude’ mee te nemen, en het nieuwe te omarmen. Vertrouwen, liefde en bewustwording zijn voor haar belangrijke thema’s. ‘Hoeren en godinnen’ is haar tweede roman.

Bestelnummer: 2021474859

NBD Biblion
Afd. Redactie / BU Data E mi@nbdbiblion.nl
T (079) 344 0156

©copyright Stichting NBD Biblion. Dit is een auteursrechtelijk beschermd product en valt onder de Algemene Voorwaarden van NBD Biblion.

Hoeren en godinnen, een verhaal voor het slapengaan is een spiritueel verhaal waarin Ingen op bijzondere wijze mystiek en een liefdesverhaal weet te combineren met de spanning van een thriller.

Het boek start met een flinke sprong terug in de tijd (280 v. Chr.), waarin we lezen over Etrurië (streek in het huidige Italië) waar de verhalen werden verteld voor het slapengaan, door vrouwen aan hun kinderen, waarin levenswijsheid doorgegeven werd. Deze kennis wordt later verborgen, tot de wereld er aan toe zal zijn, om de boodschap opnieuw te ontvangen.

In het nu ontmoeten we Fee die voor haar promotieonderzoek als antropologe naar Italië gaat. Een nuchtere vrouw, die soms wonderlijke dromen heeft en is opgevoed door haar liefdevolle oma, die juist veel spiritueler in het leven staat. Fee ontdekt dat ze niet bij toeval in deze streek terecht komt, maar dat haar familie daar haar oorsprong vindt.

Op zoek naar een vermeende Etruskische schat krijgt ze medewerking van enkele goedbedoelende Italiaanse collega’s, maar er zijn ook anderen. Mensen, die de schat zelf willen vanwege de financiële waarde of vanuit het Vaticaan, die ervoor zorg willen dragen dat de boodschap niet geopenbaard wordt. Ook vanuit haar voorouderlijke familielijn krijgt ze op bijzondere wijze ondersteuning bij deze zoektocht. Hoe dichter bij ze bij de schat komen, hoe heviger de strijd oplaait…

Er ontstond groot tumult. Het geluid van het schot resoneerde, de echo ervan kwam als een enorme bliksemslag terug. Iedereen beschermde zijn oren voor de harde klap. Alfia en Fee gilden. Een film leek zich in slot motion af te spelen.

Qua opzet doet het verhaal denken aan een Indiana Jones of Dan Brown verhaal. De insteek om via dit spannende gegeven de lezer tot bewustwording aan te zetten wordt mooi vormgegeven. Er is oog voor de omgeving en de cultuur waarin het verhaal zich afspeelt. Hierin lees je de kunstenaarsblik van Ingen Wagenaar.

Een bloedhete dag in mei en Alfia zit op haar knieën, met haar neus bijna op de grond. Uiterlijk het toonbeeld van een ongewassen zwerfster, innerlijk een zonnetje en zo blij als een kind. Een slobberbroek gecombineerd met een eens wit T-shirt en met een grijns van triomf op haar besmeurde gezicht.

Fee wordt een mens van vlees en bloed door de aandacht die er is voor haar persoonlijke kijk op de dingen die ze meemaakt, zowel vanuit haar aardse nuchterheid, als haar ingevingen en visioenen. Ook haar collega’s Alfia en Alexandro komen tot leven. De relaties tussen hen worden uitgediept en ontwikkelen zich, waardoor het thema ‘evenwicht tussen het mannelijke en het vrouwelijke’ tot uiting komt. Tijdens de zoektocht naar de schat ontdekt Fee wie ze zelf is en wat er voor haar belangrijk is in het leven. De boodschappen van haar oma helpen haar daarbij:

‘Je bent hier om te leren. En ik weet uit eigen ervaring wat een potentie en energie er vrijkomt als je jezelf bevrijdt van je verborgen, donkere kant. Zoals ik zei, ontluisterend in eerst instantie maar bevrijdend als je de drempel over bent en het aangaat.’

Door deze diepgang en vertrouwdheid met de hoofdpersonen wil je als lezer dat het verhaal goed afloopt en zeker tegen het einde van het boek, als het echt spannend wordt, is wegleggen geen optie meer!

Hoeren en godinnen, een verhaal voor het slapengaan is een spiritueel verhaal waarin Ingen op bijzondere wijze mystiek en een liefdesverhaal weet te combineren met de spanning van een thriller.

 

Hoeren en godinnen, een verhaal voor het slapengaan – Ingen Wagenaar
Genre: Spirituele thriller

Een pakkend verhaal over de zoektocht naar een eeuwenlang verborgen schat.
Is het tijd om deze te openbaren?

De Etrusken, al vanaf voor christus hadden een levenswijze die hun tijd ver vooruitging en leefden in vrijheid en harmonie. Zij zagen de dualiteit in het leven en ontdekte bijzondere krachten. Echter hiermee maakten zij ook tegenstanders, die bang waren hun aanhang te verliezen. Zo raakte deze kennis lang verloren.

Fee komt op het pad van deze schat tijdens haar werk. Met nieuwe vrienden en geliefden ontstaat een team dat zich voorneemt om deze schat te vinden en delen met de wereld. Een moeilijk pad staat hen wachten.

‘Uiteindelijk is het grote offer, het opgeven van de illusies, het mooiste en het beste wat je als mens voor jezelf kan doen’.

Bij het beginnen met lezen viel de schrijfstijl mij snel op, de woordkeuzes en zinspelingen zijn mooi. Tijdens het lezen leer ik dan ook al snel dat ik de rust wil nemen om dit te lezen en ik soms wat te gehaast aan het lezen was.

Dialogen nemen hun tijd en ruimte in en hier moest ik even aan wennen. Ook vroeg ik mij af of dit boek iets voor mij zou zijn, omdat ik wel opensta voor spiritualiteit maar ik hier zelf niet echt iets mee heb. Dit is echter geen enkel probleem, het boek neemt je mee in zijn verhaal en met een beetje fantasie zit je er zó in.

Een bijzondere combinatie van spanning, liefde en wijsheid. Een meeslepend verhaal vol mooie boodschappen en karakterontwikkeling.