Onkruid 266 januari/februari/maart

In het eerste nummer van 2022 zijn we in gesprek gegaan met schrijfster Ingen Wagenaar. Over hoe wij als mens de verbinding met onszelf zijn vergeten. Daardoor hebben we het lef niet om in volle overgave te leven. Natuurlijk bespreken we ook Ingen haar nieuwste boek ‘Hoeren en godinnen, een verhaal voor het slapengaan’ . Verder lees je over superthee uit de Amazone en kun je meer lezen over het beroemde rapport van de Club van Rome, over milieu en duurzaamheid. En wat er tot nu toe is bereikt. Dit en nog veel meer vind je in de nieuwe onkruid! 

Is dit een hectische tijd of heeft elke eeuw aanwijsbare periodes die de fundamenten van de samenleving doet schudden?

Geboren in de twintigste eeuw is het niet te ontkennen dat daar heel wat aan de hand was. Positieve dingen en ook heel veel negatieve gebeurtenissen. Twee wereldoorlogen, koude oorlog en aan de andere kant een bewustzijnsverandering ten opzichte van democratie, vrouwenkiesrecht en de roep om vrijheid van lijf, leden en seksualiteit.

De eenentwintigste eeuw heeft andere thema’s maar wordt door velen van ons als zeer heftig ervaren. Er gebeurt veel, chaos en bewustwording dansen om elkaar heen.

Als mens ben ik geïnteresseerd in bewustwording en authenticiteit. Een vrijheid die we, daar ben ik van overtuigd, tot een bepaalde hoogte kunnen bereiken door meedogenloos eerlijk en vol liefde voor ons eigen wezen, in onze schaduw te duiken. Een potentie en een vat vol mogelijkheden openen zich als we de illusie over onszelf en ons leven durven loslaten. Een rauw en moeilijk proces dat beloond wordt met rust, vreugde en magie. Dit proces beschrijf ik in mijn debuutroman: ‘De ziel, de rugzak en de zwarte koningin’.